TRUSKAWKI – WŁAŚCIWOŚCI MEDYCZNE I ZDROWE

TRUSKAWKI – WŁAŚCIWOŚCI MEDYCZNE I ZDROWE

24 lutego, 2020 0 przez Prezydent Portalu

TRUSKAWKI – WŁAŚCIWOŚCI ZDROWOTNE I ZDROWE Truskawki są samym z ulubionych owoców Polaków.

TRUSKAWKI – WŁAŚCIWOŚCI ZDROWOTNE I ZDROWE

 

Nie jedynie cudownie smakują, lecz oraz są dodatni pomysł na nasze zdrowie. Niektóre z korzyści jakie wykonywa jedzenie truskawek:

odkwaszają organizm,
minimalizują zagrożenie chorób serca,
mają służenie odchudzające,
zabezpieczają przed nowotworami,
łagodzą stany zapalne,
usprawniają system odpornościowy,
obniżają ciśnienie krwi.

Niestety skutki też potrafią stanowić ponad szkodliwe.

Substancje wartościowe i kaloryczność truskawek

Truskawki to właściwe źródło witaminy C (lepsze niż cytrusy) – w 100 g truskawek dostaje się 60 mg kwasu askorbinowego. W truskawkach znajdziemy oraz witaminy B2, B3 (niacynę),B6 A i E oraz szereg składników mineralnych, w obecnym fosfor i krzem (wzmacniają kości, korzystnie przychodzą na skórę, włosy i paznokcie), magnez (płaci za dobre działanie układu nerwowego), mangan (zapobiega zmęczeniu i pomaga pamięć), potas, wapń, żelazo i cynk. Truskawki mają również bromelinę (enzym, który umożliwia spalanie tłuszczu), fitocydy (o działanie bakteriobójcze), antocyjany o właściwościach przeciwzapalnych (dzięki nim truskawki mają poważny czerwony kolor).

Truskawki wtedy w 90% woda, wśród której owoce mają dużo błonnika, cukrów i białka. Posiadają znacznie mało kalorii – 100 g część to ok. 30–35 kcal.

Właściwości lecznicze truskawek

Regulują poziom cukru we krwi

Jedzenie truskawek hamuje wzrostu poziomu cukru we krwi. Cecha ta płynie z ochronnego działania owoców na kształt krążenia. Truskawki aktywizują białka, pomagające nie tylko przed chorobami układu krążenia, lecz również zmianami poziomu cukru we natury.

2. Chronią przed rakiem

Owoce zawierają kwas elagowy, który zawiera życie antynowotworowe. Związek ten wzmacnia system odpornościowy oraz hamuje mutację komórek, uniemożliwiając powstanie komórek rakowych, a jeszcze powoduje obumieranie już powstałych.

3. Obniżają poziom “złego” cholesterolu LDL, minimalizują ryzyko zawału

Badania naukowe potwierdziły, że pewne jedzenie truskawek obniża poziom szkodliwego cholesterolu LDL i trójglicerydów, utrzymując jednocześnie poziom HDL (“dobrego” cholesterolu) na wyrównanym poziomie. Jedzenie truskawek wpływa więcej na postęp liczby antyoksydantów we krwi, tym samym wzmacnia system immunologiczny. Elementy te obniżają ryzyko miażdżycy, zawału oraz kolejnych chorób układu krążenia, zabezpieczają przed chorobami serca.

4. Oczyszczają organizm, przyspieszają przemianę materii

Truskawki są żółciopędne i moczopędne, dobroczynnie przychodzą na pracowanie i praktykę nerek i wątroby. Dodatkowo obniżają kwasowość moczu. Mają właściwości oczyszczające i bakteriobójcze co robi, że oczyszczają swój układ z trujących związków metabolizmu. Zawartość pektyn i kwasów organicznych przyspiesza pracę jelit i reguluje procesy trawienne. Ponadto truskawki oczyszczają jelita z resztek pokarmu poprawiając naturalną florę bakteryjną i wzmacniając przemianę materii.

5. Liście truskawek odkażają rany

Umyte i rozgrzane liście tej rośliny doskonale odkażają rany.

6. Pielęgnują swoją skórę

Olej uzyskany z pestek truskawek – bardzo aromatyczny o ciemnozielonej barwie, tłoczony na zima zaczynany istnieje w kosmetyce do pielęgnacji skóry suchej, dojrzałej, ale te trądzikowej. Olej działa przeciwzapalnie, przeciwwirusowo, antybakteryjnie. Dodatkowo wygładza drobne zmarszczki ujędrnia, reguluje wydzielanie sebum.

7. Wybielają zęby

Truskawki są naturalnym wybielaczem zębów, dzięki nowemu w nich kwasowi jabłkowemu. Ponadto zapobiegają przenoszeniu się kamienia nazębnego.

8. Wpływają pozytywnie na przyswajanie żelaza

Zawartość żelaza (100 g wynosi ok. 0,7 mg ), i szerokiej dawki witaminy C, ułatwia zmienianie tego elementu. Dlatego zdaje się wegetarianom oraz osobom, jedzącym mało mięsa zaraz po jedzeniu bogatych w żelazo warzyw, zjedzenie np. garści truskawek (to ważne, ponieważ przyswajalność żelaza z wyników roślinnych wynosi jedynie kilka procent).

9. Działają ochronnie na szkodliwe promienie UV

Naukowcy wykazali, że ekstrakt z truskawek chroni skórę przed zmianami zapalnymi i zwyrodnieniami, do których wykonywać może ekspozycja na promienie słoneczne. Podejrzewają, że może zatem być zasługą antocyjanów, które wykazują silne działanie przeciwzapalne i przeciwnowotworowe.

10. Spowalniają proces starzenia się mózgu

Polifenole piszące w truskawkach działając przeciwzapalnie, zabezpieczają przed chorobami wyniszczającymi mózg (jak demencja czy choroba Alzheimera), poprawiają pamięć, zdolność uwag i zapoznawania się. Ponadto polifenole zapewniają sprawne usuwanie substancji toksycznych z mózgu, co stanowi mocno ważne w zachowaniu odpowiedniej sprawności intelektualnej.

NA CO NALEŻY ZWRÓCIĆ OPINIĘ I OSTROŻNOŚĆ:

Truskawki mogą mieć nawozy, pestycydy

Jedzenie truskawek zwłaszcza niewiadomego pochodzenia zapewne stanowić złe. Związki chemiczne (pestycydy, nawozy) zgromadzone w truskawkach mogą dodawać się do powstawania reakcji alergicznych i wywoływać bóle głowy. Istotne jest, by przykuwać uwagę na pochodzenie owoców, poprawia się także jedzenie świeżych truskawek poza sezonem.

Truskawki mogą tworzyć uczulenia.

Niektórzy mogą zawierać alergię na truskawki: objawami przeważnie jest pokrzywka, niekiedy towarzyszy jej biegunka. Nie wysuwa się jedzenia truskawek osobom uczulonym na salicylany, ze powodu na wielką ich ilość w rezultatach. Oprócz powyższych objawów, reakcji alergicznej na salicylany mogą towarzyszyć duszności, napady kaszlu, opuchlizna osobie i kończyn. Drobne pestki produktów mogą podrażnić śluzówkę jelita – nie wykorzystuje się ich spożywania postaciom z dolegliwościami zapalnymi jelita (np. wrzodziejącym zapaleniem jelita grubego).

Truskawki są łatwo proste również niezwykle znane w naszym kraju, sezon otwiera się pod koniec miesiąca także trzyma przez wszystek czerwiec. Można się nimi zajadać bez końca, albo wykorzystać w kuchni na ogromne systemy do deserów, wypieków, koktajli, soków czy produktów do własnej spiżarni: soków, nalewek, dżemów, konfitur, galaretek.

 

zobacz również wolnoobrotowa

0 0 votes
Daj ocenę