
Z jakiego materiału wybrać akcesoria kuchenne?
21 czerwca, 2020W każdej kuchni niezawodne są rożnego typu przybory i akcesoria, dzięki którym będzie można przygotować swoje ulubione posiłki, ułatwić sobie codzienne funkcjonowanie. Na rynku nie brakuje praktycznych i funkcjonalnych gadżetów, w które warto się wyposażyć. Mogą on być wykonane z różnego rodzaju materiałów, co przekłada się na ich użyteczność, trwałość, estetykę i cenę. Można przebierać w akcesoriach kuchennych drewnianych, metalowych, plastikowych i silikonowych. Na które w takim razie się zdecydować?
Akcesoria kuchenne a rodzaj materiału, z którego zostały wykonane
Obecnie możemy przebierać w różnego typu akcesoriach kuchennych, do produkcji których sięga się po drewno, metal, plastik, silikon. Każdy z tych materiałów ma swoje plusy i minusy, których należy być świadomym przy wyborze. Od wieków towarzyszą nam akcesoria drewniane, które świetnie się sprawdzają w kuchni ze względu na nieniszczenie powierzchni garnków, patelni. Niestety mają to do siebie, że nasiąkają wodą i zmieniają swoje zabarwienie. Nie mogą być długo moczone w wodzie, a po każdym użyciu trzeba je dokładnie wycierać, aby nie stały się siedliskiem sprzyjającym rozwojowi patogenów. Drewno jest naturalnym surowcem co jest jego plusem, ale niestety ma tendencję do nasikania tłuszczem i pochłaniania intensywnych zapachów. Tego typu problemów można uniknąć, jeśli drewno zostanie zaimpregnowane – wystarczy nowe przybory drewniane natrzeć olejem i pozostawić do wyschnięcia. Z kolei namoczenie ich przez noc w occie jabłkowym zapobiegnie absorbowaniu zapachów.
Popularne są metalowe akcesoria, które wyglądają nowocześnie i estetycznie, są bardziej trwałe i wytrzymałe od tych drewnianych. Nie ma też problemu z ich brudzeniem, odkształcaniem się ani pochłanianiem zapachów. Do zalet zaliczyć można odporność na działanie wysokich temperatur. Niestety mogą pojawić się na nich brązowe/niebieskie smugi. Stal może zawierać też alergizujący nikiel. Od pewnego czasu prym w kuchni wiodą akcesoria silikonowe, które są odporne na niskie i wysokie temperatury. Dodatkowo są elastyczne, rozciągliwe, zajmują mało miejsca, ławo je myć, nie wpływają na smak ani zapach potraw. Silikon nie pochłania aromatów, jest całkowicie bezpieczny, nie wchodzi w żadne reakcje ani nie wydziela szkodliwych substancji. Do tego jest bardzo wytrzymały. Jedynym minusem jest mała odporność na uszkodzenia mechaniczne.
Artykuł powstał we współpracy z https://www.sklep-faktoria.pl/kategoria-produktu/noze-kuchenne/